Abordar la salut mental des d’una perspectiva comunitària que tingui en compte les condicions socials. Aquesta ha estat la premissa de la jornada Diàlegs per una salut mental crítica que va tenir lloc el passat 24 de maig a Reus. Un matí de debat i reflexió que va arrencar amb la ponència del professor de la UB  psicoterapeuta, Antoni Talarn. Talarn va recordar que “l’OMS reconeix que els majors determinants de la salut no són biològics sinó socials però malgrat això, la major part de la inversió no es destina precisament a l’àmbit psicosocial”.

Talarn va repassar al llarg de la seva exposició algun dels aspectes que per a ell són claus a l’hora de treballar una assistència psicosocial, com la reducció de l’etiquetatge diagnòstic, la presa de decisions més consensuades i horitzontals o no demonitzar tot allò digital en són alguns exemples. En definitiva, Talarn va insistir en què per millorar la salut mental cal millorar les condicions socials que afecten precisament la salut mental.

Pots recuperar la ponència d’Antoni Talarn en aquest enllaç.

Després d’aquesta ponència va ser el torn d’escoltar l’experiència de diferents persones portaveus d’organitzacions socials. La Laura Horcajo de l’Associació Catalana de Prevenció del Suïcidi, el Nedim Hadžihasanović de Nikosia, Maria Aran de la Federació Veus i Alberto del Val d’Arrimando el Hombre i Ângel Blau van explicar el treball que realitzen des de cada entitat, com treballen en xarxa i des d’una visió comunitària i les dificultats que afronten en el seu dia a dia. El pes del diagnòstic en salut mental també va ser un dels punts a debat: des d’una eina útil per al personal sanitari, un element d’estigma i autoestigma o un recurs per desresponsabilitzar-se són algunes consideracions al voltant del diagnòstic que es van posar damunt la taula.

Pots recuperar el debat aquí.

L’última taula de debat va estar protagonitzada per professionals que treballen des de diferents espais: l’Anna Palau de l’Escletxa, el Xifré Ramos de Reus Refugi i Ocell de Foc del Camp, la Sandra de la Fuente de Converses de barri i Afasit Tarragona, la Marta Salvany i la Laura Vendrell de la Sarja Cooperativa i Tsunamis García de Yolotl i les Abelles. Totes elles van explicar com treballen des dels seus respectius projectes que comparteixen el fet d’abordar els malestars posant la persona i les seves necessitats al centre. També en aquesta segona taula es va abordar el tema del diagnòstic en salut mental i com la majoria d’elles comparteixen el fet que treballen sense guiar-se per ell.

Pots veure el debat aquí.

La jornada va finalitzar amb un espai per poder fer xarxa entre les diferents persones assistents.